top of page
  • Εικόνα συγγραφέαWine Lovers

Το ελληνικό κρασί αποχαιρετά την «κυρά των αμπελιών»


Έφυγε από τη ζωή η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς αμπελουργίας και της οινικής παραγωγής.


Δρ. χημικός, οινολόγος, συγγραφέας, αντεπιστέλλον μέλος της Γεωργικής Ακαδημίας της Γαλλίας,  αγάπησε  και βοήθησε το ελληνικό κρασί όσο λίγοι. Το ήθος της, η επιστημονική της επάρκεια και η ικανότητά της να κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου ήταν μοναδικά.


Αποφοίτησε από τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1952 συνέχισε τις σπουδές της στο Μπορντό.

 

Το 1964, έγινε προϊσταμένη του Ινστιτούτου Οίνου σε ηλικία μόλις 36 ετών. Την ίδια εκείνη χρονιά ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας σε τρεις επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο για τη σύνταξη Διεθνούς Συνθήκης για τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά.

 

Το 1979 εκλέχθηκε ομόφωνα πρόεδρος του OIV (Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου) στον οποίο εκπροσωπούσε την Ελλάδα μεταξύ των 45 χωρών μελών από το 1960.

 

Υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Αλκοολούχων Ποτών καθώς και της διυπουργικής και διεπαγγελματικής «Νομοθετικής Επιτροπής για τους οίνους», κύριο θέμα της οποίας ήταν μια νέα κατηγορία κοινοτικών οίνων, οι Τοπικοί Οίνοι, που μετεξελίχθηκαν σε οίνους προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, στην οποία υπάγονται σήμερα πολλοί ελληνικοί οίνοι με διεθνή προβολή. Έπεισε και το Υπουργείο Γεωργίας για τη δημιουργία του νόμου-πλαίσιο για τις ονομασίες προέλευσης, οπότε ο δρόμος για παροχή κινήτρων προς επέκταση της αμπελοκαλλιέργειας στις ζώνες παραγωγής οίνων «ονομασίας προέλευσης» με βάση εκλεκτές γηγενείς ποικιλίες είχε πια ανοίξει.

 

Κάποια βιβλία από την μεγάλη βιβλιογραφία της : Τα βιβλία «Το ξινόμαυρο» (2017), «Μαλαγουζιά» (2016), «Vinsanto, Το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης» (2015), «Σαντορίνη - Ιστορικό οινοπέδιο» (2015), «Άμπελος και οίνος στον αρχαίο ελληνικό κόσμο» (2013) και «Νεμέα» (2012) κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις του Φοίνικα. Οι «Οινηρές επιλογές» και τα «Θέματα Οινολογίας» κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Τροχαλία.


Θα τη θυμόμαστε με σεβασμό και θαυμασμό!

 

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page