top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΕλένη Μπλούχου

Μια οινική εβδομάδα στα βάθη της Ανατολής.

Είναι αλήθεια ότι το κρασί μας ανοίγει πολλούς και διαφορετικούς δρόμους, δίνει την ευκαιρία για νέες συναντήσεις και πολύ ενδιαφέρουσες επισκέψεις σε μέρη που δύσκολα προσεγγίζει κάποιος.

Μία τέτοια μοναδική ευκαιρία είχα και εγώ, να περάσω μια οινική εβδομάδα στα βάθη της Ανατολής και να επισκεφθώ χώρες μακρινές και ονειρεμένες σαν νέος Μάρκο Πόλο!


Hong Kong The Wine Lovers

Την ευκαιρία μου έδωσε η συμμετοχή του οινοποιείου T-OINOS στις δύο εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο James Suckling, ο πλέον επιδραστικός κριτικός οίνου στον κόσμο, με τα κρασιά που ξεχώρισε την προηγούμενη χρονιά… Great Wines of the World Grand Tasting 2023 με οδήγησαν στη Σεούλ και το Χονγκ Κονγκ.


Η επίσκεψη μου στη Σεούλ ήταν για δεύτερη φορά, η πρώτη πριν από 20 χρόνια περίπου. Οι εντυπώσεις μου λίγο διαφορετικές, το προφιλ της πόλης πιο δυτικοευρωπαϊκό πλέον, οι ουρανοξύστες, εκεί, το πράσινο πάρκο και το βουνό στη θέση τους, η καθαριότητα και η τάξη όπως την πρώτη φορά, τα αγγλικά περιορισμένα έως ανύπαρκτα, η προθυμία και η ευγένεια κορυφαία.

Το δείπνο της ημέρας σε ένα εστιατόριο με καταπληκτική θέα στην πόλη παρέα με τους εκπροσώπους των διάσημων οινοποιείων που συμμετέχουν την επόμενη μέρα στην εκδήλωση.


Στο Grand Tasting περίπου 100 επιλεγμένα οινοποιεία από όλο τον κόσμο, το T-OINOS η μοναδική Ελληνική εκπροσώπηση, τα κρασιά, περίπου 200 διαφορετικές ετικέτες, καταπληκτικά, με τον JamesSuckling να ξεναγεί προσωπικά το γκρουπ των VIP καλεσμένων και τους επισκέπτες να φτάνουν τα 1000 άτομα, σε μία χώρα όπου το κρασί γίνεται ανερχόμενη τάση και μένει να δούμε που θα φτάσει ενώ φιγουράρουμε στις σελίδες της Chosun, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Κορέας!


Πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ ξεχωρίζεις την Βρετανική «πινελιά» των 156 ετών κυριαρχίας στο νησί. Τα Αγγλικά καλύτερα και από της Οξφόρδης, το ύφος στημένο και αφ’ υψηλού, το χρήμα ρέει άφθονο ακόμα και στα μεσαία στρώματα, τα μαγαζιά με τις ακριβότερες μάρκες στον κόσμο σε κάθε γωνία, υγρασία, ζέστη, άφθονο πράσινο περιφερειακά από τους ουρανοξύστες συντροφιά με πανάκριβες βίλες μιάς άλλης εποχής. Αποικιοκρατία και τεχνολογίες αιχμής βαδίζουν χέρι χέρι.



Great Wines of the World Grand Tasting με σχεδόν τον ίδιο αριθμό οινοποιείων και ετικετών να υποδέχονται περισσότερους από 1000 επισκέπτες γνώστες του αντικειμένου, sommeliers, wine lovers, ανθρώπους που ασχολούνται με το κρασί σαφώς με υψηλότερο επίπεδο γνώσης για τον οίνο και πολύ πιο κοντά στα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Το T-OINOS και εδώ η μοναδική Ελληνική εκπροσώπηση με διθυραμβικά σχόλια από όσους δοκίμασαν το Clos Stegasta Asyrtiko και Mavrotragano.


Highlights της παραμονής στο Hong Kong
  • H επίσκεψη στο wine bistro του James Suckling με λίστα που καλύπτει όλες τις επιθυμίες βασισμένη στις υψηλά βαθμολογημένες επιλογές του και νόστιμα πιάτα ασιατικο ευρωπαϊκά. Ο Dr. Luca Sanjust di Teulata του Petrolo Winery, μας προσφέρει ένα ποτήρι από το Boggina C και γεύομαι ίσως το ωραιότερο Sangiovese που έχω δοκιμάσει ποτέ… σωστό έργο τέχνης όπως και η ετικέτα που κοσμεί τη φιάλη

  • Tο ωραιότερο ramen από τα χέρια του ramen master Atsushi Yamamoto στο μονάστερο KonjikiHototogisu στο IFC mall

  • Tο τελεφερικ για το Victoria’s Peak με την ωραιότερη 360 θέα στην πόλη και τις γύρω περιοχές

  • Tο πράσινο hop on hop off λεωφορείο που ξεναγεί στην «άλλη» μεριά, με την τροπική βλάστηση, τα γαλαζοπράσινα νερά, τις αμμώδεις παραλίες και τις υπέροχες βίλες σαν σκηνικό ταινίας του James Bond.


Συνολικά, ένα πολύ κουραστικό ταξίδι με άπειρες ώρες στο αεροπλάνο, έδωσε την ευκαιρία για νέες πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες και γνωριμίες στο διεθνή χώρο του κρασιού και έγινε πολύ αποτελεσματικό και ευχάριστο με την παρέα της Όλγας Βασιλείου και του Dikran Ghazal!


Και σε άλλα με υγεία!


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page