top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣτέλιος Ιωάννου

Βουργουνδία: Σημαντική αύξηση οινικών αποθεμάτων 12%



Βουργουνδία The Wine Lovers

Η Βουργουνδία, ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην παραγωγή κρασιού, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή θέση μετά από δύο γενναιόδωρες εσοδείες τα τελευταία χρόνια.


Σύμφωνα με το περιφερειακό συμβούλιο οίνου της Bourgogne (BIVB), τα αποθέματα των οινοποιείων της περιοχής αυξήθηκαν κατά περίπου 12% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας πριν από την έναρξη της περιόδου 2023-24.



Βουργουνδία The Wine Lovers

Αυτή η αύξηση στα αποθέματα προσφέρει στον κλάδο τη δυνατότητα να προβλέψει καλύτερα τους κινδύνους και να διατηρήσει το μερίδιο της αγοράς του. Επιπλέον, η αυξημένη παραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές σε ορισμένες φιάλες, αν και η τιμολόγηση της απελευθέρωσης είναι απόφαση των παραγωγών και των εμπόρων.

 

Η συνολική παραγωγή του 2023 εκτιμάται σε περίπου 1,9 εκατομμύρια εκατολίτρα, με μια αύξηση 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η αγορά αντιμετώπισε μια πτώση των εξαγωγών κατά 6% και μια μικρή μείωση στην αξία τους κατά 0,3%, εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας και της τάσης των καταναλωτών να μειώνουν την κατανάλωση κρασιού.

 

Αν και οι εξαγωγές μειώθηκαν, τα έσοδα από ορισμένες κατηγορίες κρασιών, όπως το Chablis και τα Grand Cru λευκά κρασιά, αυξήθηκαν. Παρόλο που το κλίμα μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στην παραγωγή, η Βουργουνδία συνεχίζει να είναι μια από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές στον κόσμο.

 

Ειδικότερα, οι εξαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 0,3% σε αξία, αν και εξακολουθούσαν να φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ (1,3 δισ. λίρες) και οι πωλήσεις σε αρκετούς κορυφαίους προορισμούς αυξήθηκαν ελαφρώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της BIVB που ακολουθούν.


Αυτή είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά που οι εξαγωγές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Το Chablis, το Petit Chablis, τα λευκά κρασιά από τις ονομασίες Mâconnais και τα λευκά κρασιά Grand Cru από την Côte d'Or είδαν όλα τα έσοδα από τις εξαγωγές να αυξάνονται σε διαφορετικό βαθμό πέρυσι, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες πωλήσεις των ερυθρών κρασιών, πρόσθεσε η BIVB.

 

Οι 10 πρώτες εξαγωγικές αγορές για τα κρασιά της Βουργουνδίας σε αξία το 2023 ήταν οι εξής: 

ΗΠΑ 292,9 εκατ. ευρώ | +0,6%

Ηνωμένο Βασίλειο 236,8 εκατ. ευρώ | +0,7%

Ιαπωνία 139,2 εκατ. ευρώ | +1,4%

Χονγκ Κονγκ 96,6 εκατ. ευρώ | +3,4%

Ελβετία 76,6 εκατ. ευρώ | +0,4%

Καναδάς 68,7 εκατ. ευρώ | -14,1%

[Ηπειρωτική Κίνα 65,6 εκατ. ευρώ | -15,2%

Βέλγιο 58,2 εκατ. ευρώ | +5,8%

Δανία 40,3 εκατ. ευρώ | -4,4%

Σουηδία 37,8 εκατ. ευρώ | -8,5%

Πηγές: Τελωνεία DEB&EMEBI+DAU / BIVB

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Decanter, αρκετοί έμποροι του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν σχετικά έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για την πρόσφατη εκστρατεία Burgundy 2022 en primeur, η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά, τον Ιανουάριο του 2024.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page