top of page
  • Εικόνα συγγραφέαWine Lovers Team

Thessaloniki Wine & Spirits Trophy

H πιο σημαντική διοργάνωση γύρω από το κρασί στη χώρα μας, o Διαγωνισμός οίνου της Θεσσαλονίκης ανοίγει και φέτος για 24η φορά στους συμμετέχοντες, τις διαδικασίες συμμετοχής.

Ο διαγωνισμός φέτος ανανεώνεται ανανεώνεται και πλέον μετονομάζεται σε Thessaloniki Wine & Spirits Trophy.


Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, The Wine Lovers

Το μηχανογραφικό σύστημα δηλώσεων συμμετοχής είναι ήδη στη διάθεση των οινοποιείων και θα παραμείνει ανοιχτό έως την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, ενώ η παραλαβή δειγμάτων που θα συμμετέχουν στον Διαγωνισμό θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 25/01 έως και την Τετάρτη 31/01/2024.


Το διαγωνιστικό σκέλος της διαδικασίας, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 15 Φεβρουαρίου.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και η τελετή απονομής των μεταλλίων του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.

Όπως συνηθίζεται, η τελετή απονομής του Διαγωνισμού φιλοξενεί το ειδικό βραβείο “Greek Wine Industry Award” που προσφέρεται από όλους τους Έλληνες Οινοποιούς σε μία προσωπικότητα, η οποία έχει συμβάλλει στην προώθηση της εικόνας του Ελληνικού Οίνου στο εξωτερικό.  Φέτος το βραβείο θα προσφερθεί στον Ευάγγελο Πάττα, πρεσβευτή του Ελληνικού Οίνου στη Γερμανική αγορά.

Φέτος για πρώτη φορά, το “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy” θα φιλοξενήσει τον τελικό και την απονομή του “Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων 2024”. 

Περισσότερες πληροφορίες για το “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy” το προφίλ, τον κανονισμό, τη λειτουργία του, γευσιγνώστες-κριτές, τους χορηγούς και αρκετά ακόμη, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr

 

Η ιστορία του θεσμού

Ήδη από το 1999, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε, έχει αποτελέσει καταλυτικό κίνητρο σε οινοποιίες της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, να επικεντρωθούν στην ποιοτική παραγωγή οίνων, να αναδείξουν γηγενείς ποικιλίες, να επενδύσουν τόσο στο αμπέλι όσο και στην οινοποίηση.

 

Στη συνέχεια, η επιβράβευση του τελικού αποτελέσματος με μετάλλιο από τον Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, χρυσό, ασημένιο, χάλκινο ή ακόμη και το “Μεγάλο Χρυσό”, δύναται να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για προβολή, δημοφιλία, αύξηση, ή ακόμη και εκτόξευση στις πωλήσεις.

 

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ένα χρυσό μετάλλιο από τον Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, ανέδειξε όχι μόνο κάποια συγκεκριμένη ετικέτα κρασιού, αλλά και το ίδιο το οινοποιείο απ’ όπου προήλθε, όπως και τον οινοποιό που τη δημιούργησε.

 

Στα χρόνια που πέρασαν, μαζί με το κρασί εξελίχθηκε και ο ίδιος ο Διαγωνισμός, έχοντας σχηματίσει το δικό του προφίλ, με την πλέον αξιόλογη τεχνογνωσία.

 

Από το 2017 πρόεδρος του Διαγωνισμού της Θεσσαλονίκης ανέλαβε ο πρώτος Μaster of Wine της Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μία προσωπικότητα διεθνούς υπόστασης στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

 

Με τη συνυπογραφή του κ. Λαζαράκη MW στο κύρος του Διαγωνισμού, κάθε χρόνο η διοργάνωση πλαισιώνεται από Masters of Wine ή Master Sommeliers από το εξωτερικό. 

 

Διακεκριμένοι ειδικοί, αναλαμβάνουν το ρόλο του προέδρου στα τραπέζια γευσιγνωσίας των κριτικών επιτροπών που απαρτίζονται από κορυφαίους στο είδος τους, οινολόγους, οινοχόους, οινοκριτικούς, καθώς και σπουδαστές Master of Wine ή σπουδαστές που κατέχουν Advanced Court of Master Sommeliers.

 

Διαγωνισμός Αποσταγμάτων-Spirits

Από το 2015 ο Διαγωνισμός έχει συμπεριλάβει στις κατηγορίες του τα “Αποστάγματα” ενώ από φέτος, στην 24η διοργάνωσή του, η συγκεκριμένη κατηγορία αποκτά τη δική της αυτόνομη κριτική επιτροπή με Eπικεφαλής τον κ. Ανδρέα Ματθίδη DipWSET, διευθυντή του WSPC Spirits School.  Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά προστίθενται στον διαγωνισμό των “Αποσταγμάτων” οι κατηγορίες ούζο και gin, για να συμπληρώσουν τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες “Αποστάγματα Αμπελοοινικής Προελεύσεως” και “Ποτό με βάση αμπελοοινικό απόσταγμα”.

 

 

Νέος τίτλος - Νέο λογότυπο

Διατηρώντας ως σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη με τον εμβληματικό Λευκό Πύργο, ο Διαγωνισμός εμφανίζεται φέτος με ανανεωμένο τίτλο και λογότυπο, αποδεικνύοντας ότι συμβαδίζει με τις εξελίξεις στο χώρο του Ελληνικού κρασιού και των οινοπνευματωδών ποτών.

 

Thessaloniki Wine & Spirits Trophy είναι πλέον ο νέος τίτλος της διοργάνωσης με το νέο λογότυπο να οπτικοποιεί το τοπόσημο της πόλης, τον Λευκό Πύργο, ενώ ενσωματώνει κάθετες γραμμές και εναλλασσόμενα πάχη που υποδηλώνουν την πορεία παραγωγής, τους αμπελώνες, τη συνεχή αναζήτηση για την τελειότητα, την αδιάκοπη βελτίωση και την ποιότητα. Μια νέα ταυτότητα που αναδεικνύει τον τόπο και αποπνέει σιγουριά και εμπειρία.

 


 


0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page