Οινικές Περιπλανήσεις στο Βελιγράδι και τη Σερβία με τις Ελληνίδες του Κρασιού
- Ελένη Μπλούχου
- πριν από 2 ημέρες
- διαβάστηκε 4 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: πριν από 19 ώρες
Αν υπάρχει ένας τρόπος να γνωρίσεις πραγματικά μια χώρα, αυτός είναι μέσα από το κρασί της. Από την 1η έως τις 4 Μαΐου 2025, 15 μέλη του Συνδέσμου "Ελληνίδες του Κρασιού" ταξιδέψαμε στη Σερβία για μια αξέχαστη εκπαιδευτική οινοτουριστική εμπειρία. Με την άψογη οργάνωση από την Ελένη Κορκάρη Νίνκοβ, μέλος των Ελληνιδων του Κρασιού και του διπλωμάτη συζύγου της Darko Ninkov, επίκεντρο το Βελιγράδι και στάσεις σε ιστορικά οινοποιεία και καταπράσινες περιοχές, η εκδρομή μας γέμισε με εντυπωσιακές εικόνες και έντονες συγκινήσεις.
1 Μαΐου: Η μαγεία του Βελιγραδίου
Η πρώτη μας επαφή με τη Σερβία ήταν το ίδιο ζωντανή και πολύχρωμη όσο και η άνοιξη που άνθιζε στα πάρκα της πόλης. Περιηγηθήκαμε στα αριστοκρατικά κτήρια και τα καταπράσινα πάρκα του Βελιγραδίου, καταλήγοντας στο πάρκο Kalemegdan, όπου το κάστρο δεσπόζει εκεί που σμίγουν οι ποταμοί Σάβα και Δούναβης. Το ηλιοβασίλεμα από εκεί – ένα ζεστό, χρυσαφένιο φως να λούζει τα νερά και τις καμάρες του κάστρου – θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας.
Δεν παραλείψαμε την επιβλητική Εκκλησία του Αγίου Σάβα, ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα μνημεία στον κόσμο, καθώς και τον τάφο του Τίτο, που μας θύμισε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Η μέρα έκλεισε γαστρονομικά, με δείπνο στο εστιατόριο Šaran στο Zemun. Με ιστορία πάνω από 100 χρόνια και τοποθεσία κυριολεκτικά πάνω στο Δούναβη, μας ταξίδεψε με τις παραδοσιακές γεύσεις του και τη ρετρό αύρα του.
2 Μαΐου: Η καρδιά της Σερβίας χτυπά στη Šumadija
Πρώτος σταθμός το Tarpoš Vinarija (https://www.tarpos.rs), ένα οινοποιείο στην καρδιά της φύσης, κοντά στο χωριό σπα Aranđelovac– γιατί και η οινοθεραπεία θέλει χαλάρωση! Περιτριγυρισμένο από αμπελώνες και μια αιωνόβια βελανιδιά 300 ετών, παράγει δέκα ετικέτες, με διαμάντι της συλλογής το Riesling Late Harvest. Μόνο 350 φιάλες παράγονται – και εμείς είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε μία μαζί με την οινολόγο του Κτήματος Jelena Zivanovic!
Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το ιστορικό Βασιλικό Κελάρι Oplenac (https://oplenac.rs/kings-winery/), το οποίο ιδρύθηκε το 1931 και σήμερα ανακαινίζεται με σεβασμό στην κληρονομιά του. Κάτω από τη γη, 12 μέτρα βάθος και 12°C σταθερή θερμοκρασία φιλοξενούνται κρασιά-θησαυροί από το 1931 ως το 1950. Από τα 400 στρέμματα που καλλιεργούσαν στο παρελθόν, σήμερα παράγουν περίπου 30.000 φιάλες από 110 στρέμματα. Το πιο συγκινητικό σημείο; Τα τρία βαρέλια-σύμβολα ειρήνης και ενότητας, δώρα από Σερβία, Κροατία και Σλοβενία, διακοσμημένα με στίχους από τους εθνικούς ύμνους τους.
Κορύφωση της μέρας ήταν το Vinarija Aleksandrovic (https://vinarijaaleksandrovic.rs/en/), ένα από τα πιο σύγχρονα και οργανωμένα οινοποιεία των Βαλκανίων. Ξεναγηθήκαμε στα ελληνικά – τι υπέροχη έκπληξη! Μάθαμε πως η πρώτη εμφιάλωση έγινε το 1993, ενώ σήμερα η παραγωγή αγγίζει τις 300.000 φιάλες από 950 στρέμματα. Τα βαρέλια τους, χωρητικότητας 4.000 lt, είναι από ξύλο Σλαβονίας, χρησιμοποιούνται πρώτα για ερυθρά και έπειτα για παλαίωση brandy επί 12 χρόνια! Το εστιατόριο με θέα στους αμπελώνες μας ενθουσίασε με το πεντάπιατο γευστικό μενού, συνοδευόμενο από τα εξαιρετικά κρασιά τους.
3 Μαΐου: Vojvodina και Novi Sad – Όταν ο Δούναβης φέρνει ιστορίες
Πρώτη στάση στη Vojvodina το μοντέρνο και δυναμικό Deurić Winery (https://vinarijadeuric.com/en/), το οποίο εκτός από αμπέλια καλλιεργεί και μηλιές για την παραγωγή φρούτων και calvados – με τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες! Από το 2014 που εμφάνισε την πρώτη του εσοδεία, παράγει πλέον 170.000 φιάλες. Τα κρασιά του κομψά και φρέσκα συνόδευαν τέλεια τα πλατό με τις γευστικές, ντόπιες λιχουδιές που μας προσέφεραν κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας σε ένα άψογα οργανωμένο περιβάλλον. Δίπλα μας το bachelorette party της μέλλουσας νεαρότατης νύφης δημιουργούσε ζωγραφικούς πίνακες ανάμεσα σε γουλιές αφρώδους οίνου.
Στη συνέχεια, επιβιβαστήκαμε σε καταμαράν και πλεύσαμε στον ποταμό Δούναβη στην περιοχή του Novi Sad. Εκεί απολαύσαμε ένα ποτήρι Bermet, το αρωματικό ενισχυμένο κρασί που λέγεται ότι σερβιριζόταν στον Τιτανικό. Με βότανα και μυστικές συνταγές από τον 18ο αιώνα αλλά και την ξενάγηση στην περιοχή από τον Σέρβο πρώην Πρέσβη στην Ελλάδα, Dragan Županjevac, ήταν σαν να πίνεις ένα ποτήρι από ιστορία!
Η μέρα έκλεισε με φινέτσα στο Atelje Vina Šapat (https://sapat.rs/?lang=en), ένα πολυτελές οινικό συγκρότημα με εστιατόρια, σουίτες και αμπελώνες πάνω από τον Δούναβη. Το εστιατόριο Fleur de Sel με αστέρι Michelin μας εντυπωσίασε με τη σημασία στη λεπτομέρεια, ενώ στο Šapat μας υποδέχτηκαν με άψογη εξυπηρέτηση, δημιουργική κουζίνα και μία παγκόσμια wine list που βραβεύεται κάθε χρόνο. Ο head sommelier Dušan Vranić – λάτρης της Ελλάδας και των κρασιών της – φροντίζει οι επισκέπτες να έχουν και ελληνικό "χρώμα" στο ποτήρι τους.
4 Μαΐου: Με τις βαλίτσες γεμάτες αναμνήσεις

Καθώς παίρναμε τον δρόμο της επιστροφής, ήμασταν γεμάτοι από εικόνες, γεύσεις και συναισθήματα. Κλείσαμε την επίσκεψη μας στο φημισμένο ξενοδοχείο Moskva (https://hotelmoskva.rs), στο κέντρο του Βελιγραδίου απολαμβάνοντας ένα τελευταίο καφέ και τη διάσημη τούρτα τους.
Η Σερβία μας αποκάλυψε ένα οινικό πρόσωπο που δεν περιμέναμε – γεμάτο πάθος, ιστορία, φιλοξενία και ποιότητα. Ένα ταξίδι που μας έφερε πιο κοντά, όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και με τον κόσμο του κρασιού πέρα από τα ελληνικά σύνορα.
Ένα μεγάλο "εις το επανιδείν", λοιπόν, με την υπόσχεση ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή για πολλές ακόμα επισκέψεις και ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Ελένη και τον Darko!
Με αγάπη και κρασί,
EM
Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι συλλογική δουλειά από τα μέλη των Ελληνίδων που ταξίδεψαν, τα οποία και ευχαριστώ θερμά.