top of page
  • Εικόνα συγγραφέαWine Lovers

GARDINA- To νέο απόσταγμα από το Κατώγι Αβέρωφ


Το Κατώγι Αβέρωφ κυκλοφορεί το Gardina, ένα απόσταγμα οίνου από γηγενείς ποικιλίες του Μετσόβου.

Στην βλάχικη τοπική διάλεκτο "Gardina" (γκαρντίνα) σημαίνει κήπος. Το συγκεκριμένο απόσταγμα είναι εμπνευσμένο από το φυσικό περιβάλλον και είναι αφιερωμένο σε αυτό.

Κατώγι Αβέρωφ

Ο κήπος του Κατώγι Αβέρωφ φωλιάζει μέσα στα βουνά της Πίνδου. Αφουγκράζεται τη φύση, συνομιλεί με τα πουλιά και έχει για συντροφιά τα άγρια ζώα. Μέσα του οι αυτόχθονες ποικιλίες των αμπελιών συνυπάρχουν με τα αγριολούλουδα, τα αιωνόβια δέντρα και τους αέρινους κλέφτες. Τον χειμώνα αντέχει στις μπόρες και στους ισχυρούς ανέμους. Υπομένει το χιόνι και περιμένει την άνοιξη για να αναγεννηθεί. Το καλοκαίρι απολαμβάνει τα λαμπερά πρωινά της ύπαρξης. Στο τέλος, το φθινόπωρο προσφέρει απλόχερα τα σταφύλια του για να γεννηθεί το Gardina.

 

Το Κατώγι Αβέρωφ αναβιώνει τις ξεχασμένες τοπικές ποικιλίες  Πυκνoάσσα, Γκουντάμπα, Βλαχαβόνα και Ντόπιο Πρώιμο Μετσόβου. Τις καλλιεργεί χειρωνακτικά και το φθινόπωρο γίνεται η συλλογή των σταφυλιών, όπου στη συνέχεια οινοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή. Το κρασί που προκύπτει αποστάζεται στις εγκαταστάσεις του αποσταγματοποιείου Κατώγι Αβέρωφ και εμφιαλώνεται για να ξεκινήσει το ταξίδι του, ώστε να μεταφέρει τα αρώματα του Μετσόβου σε όσους αγαπούν τα αποστάγματα.

 

Η έντονη βιοποικιλότητα του Μετσόβου, οι τέσσερις γηγενείς ποικιλίες και η επίμονη ανθρώπινη προσπάθεια συνδυάζονται και αποτυπώνονται στο απόσταγμα οίνου «Gardina». ‘Ενα απόσταγμα που συμπυκνώνει την ουσία της επιθυμίας για ζωή και δημιουργία.

 

Λίγα λόγια για το απόσταγμα Gardina:


Ποικιλίες: Γκουντάμπα (ερυθρή),  Ντόπιο Πρώιμο Μετσόβου (ερυθρή), Βλαχαβόνα (λευκή, κλώνος Ντεμπίνας) και Πυκνοάσσα (λευκή).


Παραγωγή: Η διαδικασία της παραγωγής ξεκινά με τη ζύμωση των σταφυλιών η οποία λαμβάνει χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές με αυτόχθονες ζύμες. Στη συνέχεια ο σταφυλοπολτός παραμένει σε ψυχώμενες δεξαμένες, σε θερμοκρασία 8°C και σε αδρανή ατμόσφαιρα αζώτου, για 6 μήνες. Μετά το πέρας των έξι μηνών ο ζυμωμένος σταφυλοπολτός οδηγείται στο πιεστήριο και ο οίνος που προκύπτει αποστάζεται σε χάλκινους άμβυκες με κλασματική στήλη, όπου διαχωρίζονται τα κλάσματα της κεφαλής της καρδιάς και των ουρών. Στη συνέχεια, το απόσταγμα αραιώνεται με υπερκαθαρό νερό από αντίστροφη ώσμωση ώστε να είναι απαλλαγμένο από χλώριο, άλατα και βαρέα μέταλλα. Το υπερκαθαρό νερό επιτρέπει στα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά να αναδείξουν όλο το φάσμα και την έντασή τους. Τέλος, παραμένει σε ανοξείδωτες δεξαμενές για άλλους έξι μήνες με ελεγχόμενη παρουσία οξυγόνου προκειμένου να αποκτήσει πιο στρογγυλή γεύση και να αναπτύξει το αρωματικό του δυναμικό.


Χαρακτηριστικά: Διαυγές, με καθαρό διακριτικό άρωμα βοτάνων και λουλουδιών (δεντρολίβανο και αγιόκλιμα) μαζί με νότες καφέ και σοκολάτας.  Εχει απαλή γεύση έντονης συμπύκνωσης και επίγευση μεγάλης διάρκειας.


Συνοδεύει: Μεζέδες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Εναλλακτικά, σιροπιαστά γλυκά όπως μπακλαβά και καρυδόπιτα. Ολοκληρώνει εντυπωσιακά ένα πλούσιο γεύμα.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page