Το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εφαρμόζει από το 2006 στην Ελλάδα τη Σύμβαση της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2003). Φέτος, ανάμεσα στα νέα δελτία που καταχωρήθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ξεχώρισε το δελτίο που αφορά τον αμπελώνα και τις οινικές παραδόσεις του Μετσόβου - Κατώγι Αβέρωφ.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ο αμπελώνας, ως αναπόσπαστο μέρος του ορεινού τοπίου της περιοχής, αλλά και η παράδοση που σχετίζεται με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή, είναι βαθιά συνδεδεμένα με την πολιτισμική και παραγωγική ταυτότητα του Μετσόβου.
Η αναβίωση του αμπελώνα από τον Ευάγγελο Αβέρωφ το 1958-1959 αποτέλεσε ένα κρίσιμο βήμα για τη διάσωσή του. Έκτοτε, ο αμπελώνας συντηρείται με ιδιαίτερη φροντίδα, ενώ παράλληλα υλοποιούνται έργα προστασίας του, όπως η κατασκευή μικρών αναβαθμίδων από φυσικά υλικά για την αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους.
Η ανάδειξη του αμπελώνα πραγματοποιείται κυρίως μέσω της προβολής των κρασιών του, με κάποια από αυτά να φέρουν την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Μέτσοβο». Τα κρασιά αυτά λειτουργούν ως τοπικά διαπιστευτήρια, αναδεικνύοντας μέσα από τα αρωματικά και γευστικά τους χαρακτηριστικά την μοναδικότητα του ορεινού αμπελώνα.
Κάθε φθινόπωρο, ο ιδιαίτερος αμπελώνας Γινιετς ετοιμάζεται για τον τρύγο. Φέτος, λόγω της πρώιμης χρονιάς, οι περισσότερες ποικιλίες έχουν ήδη τρυγηθεί, ενώ άλλες, όπως το Cabernet Sauvignon, περιμένουν λίγο ακόμα για να ωριμάσουν στα κλήματα. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα της περιοχής βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς τα πουλιά και οι καφέ αρκούδες παραμονεύουν για να δοκιμάσουν τα σταφύλια. Οι εργασίες είναι εντατικές και απαιτούν τη συνδρομή όλου του προσωπικού του οινοποιείου. Ο τρύγος στο Μέτσοβο πραγματοποιείται χειρωνακτικά και η διαδικασία από το σταφύλι μέχρι το κρασί απαιτεί πολλή δουλειά και συντονισμό. Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών εργάζονται με ζήλο, διατηρώντας την παράδοση ζωντανή και μεταδίδοντάς την στις επόμενες γενιές.
Comments