top of page
Εικόνα συγγραφέαΣτέλιος Ιωάννου

Μείωση στην παγκόσμια παραγωγή οίνου

Σημαντική μείωση και στην ελληνική παραγωγή - Ανησυχητικές οι εκτιμήσεις για το 2023


Σε έναν κόσμο όπου η παραγωγή κρασιού είναι ένας αναπόσπαστος παράγοντας της αγροτικής οικονομίας, οι προβλέψεις για το 2023 φαίνονται ανησυχητικές.

Με χαμηλότερους όγκους παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση -καθώς οι δυο μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές χώρες της Ε.Ε., η Ιταλία και η Ισπανία, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου του περονόσπορου και της ξηρασίας- η συνολική παγκόσμια παραγωγή αναμένεται ότι θα κλείσει σημαντικά μειωμένη κατά το τρέχον έτος.



Μιλώντας από την έδρα του OIV στη Ντιζόν, μέσω διαδικτυακής διάσκεψης, ο επικεφαλής του Στατιστικού Τμήματος και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Giorgio Delgrosso, παρουσίασε στις 7 Νοεμβρίου τις πρώτες εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού του 2023.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Γαλλία αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός κρασιού το 2023, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται να ξεπεράσουν τον όγκο παραγωγής του 2022.


Στο νότιο ημισφαίριο, χώρες όπως Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλή, Νότια Αφρική και Βραζιλία αντιμετωπίζουν σημαντική πτώση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ η Νέα Ζηλανδία ξεχωρίζει ως η μοναδική που υπερβαίνει τον μέσο όρο παραγωγής.


Με βάση τα διεθνή δεδομένα, προβλέπεται ότι η παγκόσμια παραγωγή κρασιού για το 2023 θα κυμανθεί μεταξύ 241,7 mhl και 246,6 mhl, με μέση εκτίμηση στα 244,1 mhl, σημειώνοντας μείωση κατά 7% σε σύγκριση με το 2022.


Αυτό αποτελεί τον χαμηλότερο όγκο παραγωγής από το 1961, δημιουργώντας ανησυχίες για την παγκόσμια αγορά.


Παρ' όλα αυτά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον αριθμό αυτό, καθώς πολλές χώρες, όπως η Κίνα, δεν έχουν ακόμη παράσχει πληροφορίες. Η υψηλή μεταβλητότητα της παραγωγής κρασιού, τόσο σε επίπεδο χωρών όσο και περιφερειακά, καθιστά την πρόβλεψη δύσκολη.


Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως πρώιμοι παγετοί, έντονες βροχοπτώσεις και ξηρασία, επηρεάζουν την παραγωγή, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση μειώνεται.


Η αναμενόμενη χαμηλή παραγωγή μπορεί να επιφέρει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά κρασιού, αν και πρέπει να παρακολουθεί κανείς, προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης.


Σημαντική μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα


Μία από τις χώρες που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή σε σχέση με το 2022 είναι η Ελλάδα, με αναμενόμενη παραγωγή οίνου το 2023 1,1 εκατ. χλγρ.


Ο όγκος αυτός αντιπροσωπεύει σημαντική μείωση όχι μόνο σε σχέση με πέρυσι (-45%) αλλά και σε σχέση με τον τελευταίο μέσο όρο της πενταετίας (-50%).


Αυτό μπορεί να αποδοθεί στις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της άνοιξης που προκάλεσαν ασθένειες των σταφυλιών (κυρίως περονόσπορος) και στις αυξημένες θερμοκρασίες και την ξηρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που επηρέασαν έντονα τα αμπέλια, σημειώνει ο OIV.


Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της Ένωσης Ελλήνων Οινοποιών, Γιάννης Βογιατζής, δήλωσε ότι η παραγωγή κρασιού το 2023 αναμένεται να μειωθεί κατά 30%, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην επικράτηση του περονόσπορου.


Το τοπίο της ελληνικής οινοπαραγωγής αποτελείται κυρίως από πολυάριθμες οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα σε πρακτικές που επικεντρώνονται στην ποιότητα έναντι των εντατικών μεθόδων καλλιέργειας.


Με σχεδόν 1.400 οινοποιεία που εκτείνονται σε περίπου εξήντα χιλιάδες καλλιεργούμενα εκτάρια, η ελληνική οινοβιομηχανία ευδοκιμεί χάρη στις ποικίλες γηγενείς ποικιλίες της.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page